![](/media/lib/212/n-surfacehub-6b1bded9210af0ce04a4233eeccffa53.jpg)
SurfaceHub a nie HoloLens
26 stycznia 2015, 13:58Znany dziennikarz IT, Mike Elgan, studzi zapał związany z prezentacją technologii HoloLens i twierdzi, że to nie ona jest czymś, co powinno zwrócić naszą uwagę podczas ostatniej konferencji Microsoftu.
![](/media/lib/177/n-microsoft-2ea4d77a465293fbf896fcf41df3259d.jpg)
Microsoft szykuje trzy "małe" edycje Windows 10?
8 kwietnia 2015, 08:57Windows 10 jeszcze nie zadebiutował, a już pojawiły się pogłoski, że Microsoft przygotowuje trzy duże aktualizacje tego systemu. Jedna zostanie opublikowana najbliższej jesieni, a dwie w przyszłym roku. Sam Windows 10 ma trafić do użytkowników latem bieżącego roku.
![](/media/lib/222/n-whisky-4d4c6b8f2520aef16dad0872ad4f1c98.jpg)
Woski do wąsów dla amatorów whisky
14 lipca 2015, 06:28W sprzedaży pojawiła się seria wosków do wąsów, które mają sprawić, że Johnnie Walker będzie smakować (jeszcze) lepiej.
![](/media/lib/228/n-malpie-kino-f7537614857b1ee48938f8b6fec9d165.jpg)
Małpa jak człowiek: doceni dobry suspens
21 września 2015, 11:51Szympansy i bonobo już po jednokrotnym obejrzeniu zapamiętują naładowane emocjami filmowe sceny. Spodziewają się ich przy późniejszych sesjach kinowych.
![](/media/lib/182/n-changeyutu2-5b2d68c11d00b0d5b52c4e693210d6d6.gif)
Yutu znalazł nowy rodzaj księżycowej skały
28 grudnia 2015, 06:54Chińscy naukowcy z Uniwersytetu Shandong w Weihai poinformowali, że łazik Yutu najprawdopodobniej znalazł nowy rodzaj skały na Księżycu. Yutu poleciał na Srebrny Glob w ramach misji Chang'e 3, która dotarła nań w grudniu 2013 roku
![](/media/lib/243/n-fioletowy-kalafior-9f66b6bdfb65b7bc6e18107aa7cc2adc.jpg)
Nowy superpokarm: fioletowy chleb
29 marca 2016, 12:55Profesor Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu Singapuru opracował przepis na fioletowy chleb, który jest ponoć zdrow(sz)y i dobry dla odchudzających się. Zachował przy tym znany ludziom smak i delikatną teksturę. Naukowiec przekonuje, że chleb przygotowuje się wyłącznie z naturalnych składników.
![](/media/lib/181/n-slodzik-1fd001c41c498ec75866e50de0ce617d.jpg)
Słodziki prowadzą do rekalibracji mózgu
13 lipca 2016, 13:31Badania na ludziach i zwierzętach sugerowały, że sztuczne słodziki zwiększają głód i sprawiają, że je się więcej. Nowe studium przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney oraz Instytutu Badań Medycznych Garvana wykazało, czemu się tak dzieje.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Brunatny tłuszcz wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów
21 października 2016, 06:02Brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) uwalnia czynniki sygnalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów i cukrów.
![](/media/lib/270/n-naszyjnik-e0b2fe973e6a695cc7991b0180a1b0c3.png)
Niezwykły naszyjnik z majańskiej prowincji jest świadkiem nieznanej historii
1 marca 2017, 11:26To tak, jakby diament Hope znaleźć w Peorii, a nie w Nowym Jorku, mówi archeolog Geoffrey Braswell o odkrytym przed dwoma laty naszyjniku z epoki Majów. Czegoś takiego można by się spodziewać w jednym z wielkich miast świata Majów. A znaleziono go z dala od takich centrów - dodaje.
![](/media/lib/91/n-opalone-stopy-2c93ec970b7ab4737e1646132157a499.jpg)
Ciemniejsza skóra bez uszkodzenia DNA przez ultrafiolet
16 czerwca 2017, 11:03Amerykańscy naukowcy stworzyli nową grupę związków, które zwiększają pigmentację skóry (czytaj: opaleniznę) bez szkodliwych skutków promieniowania ultrafioletowego.